Egy nyugodt sarokból indult minden
Amikor megnyitottam a ZöldTekit, nem voltak nagy álmaim. Csak egy helyet akartam, ahol az emberek elbújhatnak egy bögre tea mögé, csendben, beszélgetés nélkül is. Egy helyet, ahol én is elférhetek. Ahol illatok, ízek és pillanatok szövődnek össze valami megmagyarázhatatlanul nyugodt egésszé. De az élet úgy döntött, másképp írja tovább a történetemet.
Egy hűvös őszi reggelen egy vendég – egy középkorú férfi, aki mindig zöld teát kért – megkérdezte: „Nem lehetne valami édeset is kapni a tea mellé? Valami frisset?” – és ezzel beindult valami. Egy kérdés, ami olyan volt, mint egy kavics a víztükörbe: hullámokat indított.
Illatok, amelyek megváltoztatták a teázót
Elkezdtem kutatni. Nem akartam pékséget nyitni, nem vágytam hatalmas sütőkemencékre, lisztfelhőre és dagasztógépre. Valami kompakt, hatékony, tiszta megoldásra vágytam. Így bukkantam rá az amerikai fánksütő gépre. Egy automata fánkgép, ami nemcsak helytakarékos, de szinte magától dolgozik. Olyan volt, mint a teaházamhoz szabott megoldás. Amikor megláttam az OTEX fánksütő gép működését egy YouTube-videóban, azonnal tudtam: ez kell nekem.
Az OFS fánksütő gép és a prémium fánkpor együtt gyors, egyenletes sütést biztosított. Ráadásul a fánk alapanyag keverék állaga és íze minden alkalommal hibátlan volt. Minden reggel friss illat lengte be a teaházat. A vendégek csak jöttek és maradtak. A legtöbben nem is a teáért – hanem a meleg fánkért. A klasszikus zöld tea és a frissen sült, roppanós minifánk kombinációja valóságos gasztronómiai élmény lett.
Kicsiben kezdtük, nagyra nőttünk
Nem voltam vállalkozásguru. Soha nem ültem startup konferenciákon, nem olvastam üzleti könyveket. De tudtam, hogy ha már ennyi visszatérő vendégem van, akkor ez több lehet, mint egy hobbi. A fánksütő gép árak akkoriban még alig haladták meg az 1 millió forintot, és nekem pont ennyim volt tartalékban.
Vettem egy automata fánkgépet. Egy hónapon belül visszahozta az árát. Azóta már kettő van. Egyik a teázóban dolgozik, a másikat mobil vendéglátó eszközként használom fesztiválokon, vásárokon, strandokon. Megjelentem a helyi gasztronómiai rendezvényeken is, ahol a kézműves édesség eladás igazán személyes, mosolyokkal teli élménnyé vált.
A ZöldTeki a teaválasztékáról lett ismert, de a fánk miatt szerethető. Egy idő után már maguk a vendégek ajánlották a barátaiknak – „Menj el oda, ahol a fánk illata megelőzi a teát!”
Az amerikai fánksütő gép mögött: rendszer, amit értek
Nem vagyok műszakis, mégis pillanatok alatt megtanultam kezelni. A mikroprocesszoros fánksütő egygombos adagolással működik. Nincs túlbonyolítva. A recept adott, a kivitelezés gyerekjáték. A prémium fánkpor és a fánk alapanyag keverék mindig kiszámítható eredményt ad.
A kompakt fánkgép nem foglal sok helyet, így a pult mögött is kényelmesen elfér. A magyar fánksütő gyártó minden kérdésemre válaszolt, sőt: tanácsokat is adott, hol érdemes árulni, mire figyeljek fesztiválokon, hogyan kezeljem a gépet, mit tegyek, ha több száz fánkot kell kiszolgálnom pár óra alatt. A támogatásuk révén gyorsan otthonosan mozogtam az élelmiszeres kitelepülés géppel működő világában.
Mostanra része lettem a gasztronómiai rendezvények világának. Ott vagyok kézműves édesség árusként, és közben a teaház bevételei is stabilabbá váltak. Megtanultam, hogy a teázás és a fánkozás nem ellentétei egymásnak, hanem tökéletes kiegészítői. A teám mellé fánkot adok, a fánkhoz pedig történetet.
Kihagyhatatlan lehetőség, ha csak egy ötlet hiányzik
Ha te is úgy érzed, hogy valamit elindítanál, de nem tudod, merre mozdulj – ez az amerikai fánksütő gép lehet a hiányzó láncszem. Egy gyors megtérülésű üzleti ötlet, ami nem csak számokat, hanem mosolyokat is hoz. Tényleg elég lehet egy kompakt gép, egy adag prémium fánkpor, és egy kevés bátorság.
Sokan kérdezik tőlem, hogy mennyi idő alatt térül meg. Nálam alig harminc nap alatt. És azóta is hozza az ízeit, az élményeit, a vendégeket. Olyan ez, mint egy mobil álom: vállalkozás indítása 1 millió alatt, mégis teljes életet ad.
Nekem egy kérdés indította el az egészet: „Nem lehetne valami édeset is a tea mellé?” – és most itt vagyok. Két fánkgéppel, tucatnyi visszatérő vendéggel, és egy olyan teaházzal, aminek már nemcsak illata van, hanem története is. Egy olyan hellyel, ahol a tea gőze és a fánk illata összefonódik, és ahol minden nap újra megtörténik a csoda.