Teázásból építészeti tervezésig; a hogyan, merre kérdése

Érdekes dolgok derülnek ki, ha valaki leül egy baráti társasággal teázni… Bár nem is feltétlenül kell a tea… Volt, hogy a koli szobából váltottuk meg a világot. Na, de elkalandoztam. Szóval, leültünk teázni, és arra terelődött a szó, hogy a nővéremék nagyon el akarnak költözni otthonról. Építkezni is akartak egy időben, de arról aztán letettek, mert nem volt felesleges ötven milliójuk csak arra, hogy felhúzzanak egy házat (mert akkor még a festés, meg a berendezés meg a többi, amiről még ugye nem is volt szó). Sajnos még a CSOK-kal meg a baba váróval se éri meg, legalábbis nekik. Hogy másnak milyen az anyagi helyzete, azt nem tudom.

De innen indult ki a beszélgetés, és eljutottunk odáig, hogy akkor elviekben mi is kell egy építkezéshez: tégla, beton, ugye x területnyi föld, ahová majd felhúzod a házat, és ami még a legalapvetőbb dolgok közé tartozott, bizony az acél. Még egy sima családi ház alapzatába (vagy hova) is szükség van acélra.

De az honnan kell beszerezni? Mert nem fán terem, annyi biztos. Nem, az acél lemez, amit ugye minden féléhez is használnak, az lesz itt is bevetve. Az acelpartner.hu nevezetű weboldalon külön, szinte már le is elemezik, hogy milyen lemezek vannak elsősorban, aztán, hogy mire valók természetesen. Négy fajta, pontosabban minőségű acél lemez van náluk, amiből kettőnek még két fajtája (alfaja, ha úgy jobban tetszik) is van. A különbséget sajnos nem tudom megállapítani laikus szemmel, de a felhasználásában eltérnek, így elég, ha azt figyeljük, gondolom. Szerencsére a házakhoz, épületekhez használt acél lemezből csak egy van, ez pedig pont az első lemez minőségnek az első variációja. Természetesen, ha nem építkezni szeretne az ember, esetleg gyári berendezéshez keres nagy mennyiségű acél lemezt, azzal itt teljes mértékben ki tudják szolgálni. Ahogy a kis leírásból is kivehető, a lemezek többsége alkalmas hideg üzemű berendezésekhez és csővezeték szerelvények gyártásához is többek között.

Hogyha pedig nem acél lemezt szeretnél, akkor is érdemes ide benézni, hiszen lángvágással, plazmavágással, élletöréssel, felülettisztítással és egyéb tevékenységekkel is foglalkoznak már közel több mint húsz éve. Plusz az ország területén csak náluk lehet a plazmavágás keretein belül utólagos gyökölést is elvégezni (40 mm gyökmélységig). Szerintem mindez nagyon jól reflektál a professzionalizmusukra.

Az árajánlat kérés után pár nappal meg is kapjuk elvileg magát az ajánlatot, majd a munka maga elvileg pár hétbe telik. Sajnos arra már nem emlékszem, később pedig nem sikerült megtalálnom, hogy ez a kereskedelemre is vonatkozik-e vagy csak a láng- plazmavágásra, élletörésre és hasonló műveletekre.

Minden esetre, ha építkezésben gondolkodsz, és acéllemezre lenne szükséged, nézz be hozzájuk.