Egy bögre tea melletti beszélgetés

Amikor gyerek voltam a bundás kenyér hozzávalója volt a bögre tea. Majd kollégista lettem és a reggelihez, vacsorához mindig volt egy bögre forró tea.
Később minden hónapban egy csütörtök este teaházzal telt! Életem egyik legemlékezetesebb időszaka. Az egyik kollégiumi nevelőtanár nagyon szerette a jazz zenét. Fiatal zenekarokat, elvont előadókat hívott háttérzenészként. Közben minden asztalon gyertya égett, beszélgethettünk és hozzá 3-4 diáklány teát főzött és szolgált fel.
Akkoriban nem értékeltük sokra, ma mit nem adnék havi egy ilyen estéért. Igazán különleges hangulatot árasztott. Persze akkoriban a komolyabb munkáról vagy jövőről nem esett szó egy-egy teázós beszélgetés során.
Nem úgy, mint minap, mikor a gyerekek barátai nálunk töltötték a délutánt és este pár szülő eljött értük. Összeültünk a konyhában és beszélgetni kezdtünk egy finom bögre tea mellett.

Az egyik apuka, mint egyéni vállalkozó dolgozott ez idáig, de úgy döntöttek családi vállalkozást indítanak és betéti társaságot alapítanak. A csapat faggatni kezdte, miért jutottak erre a gondolatra és miért nem jó úgy, ahogy eddig dolgoztak. Egyre több kérdés reppent fel. A beszélgetésből kiderült, hogy nem csak számunkra, hanem számára is rengeteg kérdés adódott az elmúlt időszakban, de a grossoffice oldalán mindenre megtalálta a választ. Persze, nekünk nem kellett elolvasni ott helyben az egész site-ot, hiszen a barátunk az ott olvasottak alapján lelkesen válaszolt minden kérdésünkre.
Miért éppen a betéti társaság alapítása? – kérdeztük.
A grossoffice oldalán talált infók alapján a betéti társaság egy rugalmas vállalati forma, amelyben a tagok (az ún. társak) személyesen és korlátlanul felelnek a társaság kötelezettségeiért. A tagok saját személyes vagyonukkal is felelnek a vállalkozás kötelezettségeiért. A betéti társaság tehát nem rendelkezik jogi személyiséggel, így a tagok és a társaság vagyonai nincsenek elkülönítve egymástól. A betéti társaság legalább két tagból áll, de nincs felső taglétszámhoz kötve. A tagok lehetnek természetes személyek vagy jogi személyek.

betéti társaság alapítása

A betéti társaság tőkéje a tagok által betett vagyoni értékekből (betétekből) áll. A tőke a társaság működéséhez szükséges eszközök beszerzésére és az üzleti tevékenység finanszírozására szolgál. A betéti társaságban minden tagnak jogában áll részt venni a vállalkozás vezetésében és döntéshozatalában, hacsak a társasági szerződés másképp nem rendelkezik.
A betéti társaság alapításához nincs szükség minimális tőkére, és az alapítóknak nem feltétlenül kell magánszemélynek lenniük, jogi személyek is lehetnek tagjai. A betéti társaságoknak kötelező könyvelést vezetniük, és éves beszámolót készíteniük. A társaság nyereségét pedig a tagok között a társasági szerződés szerint kell szétosztani.
Egyre tisztábban kezdete érteni mindenki mi is a betéti társaság alapítása. Egy családi vállalkozás esetében tényleg elég jó lehetőségnek tűnik ez a vállalkozási forma. Ekkor egy másik apuka aggodalmaskodni kezdett, hogy ezzel rengeteg intézni való van és nem éri meg ennyit vesződni vele. Ismerősünk elmesélte a betéti társaság alapításának menetét is. Hasonló a többi vállalkozási formához.
Első lépésként egy üzleti tervet kell kidolgozni. Ez tartalmazza a vállalkozás céljait, stratégiáját és pénzügyi terveit. A betéti társaság alapításához szükséges egy nevet választani. Ellenőrizni kell, hogy az elérhető-e és nem ütközik-e más már bejegyzett vállalkozások nevével. A betéti társaság alapításához legalább két alapító tagot meg kell nevezni. Ha ezek megvannak a következő lépés a betéti társasági alapító okiratának elkészítése. Ez a dokumentum tartalmazza a tagok nevét, részesedését, felelősségét és a társaság célját stb.
Az alapító okiratot be kell nyújtani a cégbírósághoz, amely regisztrálja a betéti társaságot. Ez a bejegyzés megjelenik a Cégközlönyben is. Minden betéti társaság alapításához elengedhetetlen az adószám és a bankszámlaszám. A szükséges könyvelési dokumentumok vezetéséhez pedig meg kell bízni egy könyvelőt.
Ha pedig a jövőben alkalmazottakat is foglalkoztatna a betéti társaság, akkor regisztrálniuk kell a vállalkozást munkáltatóként a szükséges hatóságoknál. A Grossoffice a betéti társaság alapításánál is a segítségünkre lehet, kiváló szakemberekkel támogatják ügyfeleiket.