Nagy döntések meghozatalához nyugodt környezet javallott

Azért szeretem a kedvenc teaházamat, mert ott mindig “chilles” környezet fogad, halk zene szól, a forró tea iszogatásától pedig kitisztul a fejem, mert amikor átmelegszem, többnyire sikerrel elengedem még télen is a bennem lévő feszültséget. A feszültséget, amire csak rásegít, fázósként nekem, hogy nem tudok sok időt tölteni ilyenkor a szabadban. A vendégkör is nagyon szerethető errefelé. Mindig, amikor komoly döntések előtt álltam, eddig sokszor, ide ültem be, és ilyenkor mindig egyedül! Itt gondoltam át mindent, itt olvastam át a jegyzeteimet (szokásom 50-50 százalékos kimenetelű dolgok előtt pro és kontra érveket hosszan sorolva papírra vetni a lehetősegeket), és a legjobb elhatározásaim szokás szerint itt születtek. Amiket aztán nem bántam meg később.

Most, aközött a kettő állapot között megpróbálván választva mérlegelünk otthon, hogy költözzünk-e a szüleim hátrahagyott családi házába, vagy maradjunk a társasházban. Eddig túl sok reális lehetőséget rejtett magában az előbbi verzió, a sok közül pedig a döntő, hogy végre lehetne napelemünk, és azzal a technológiával megtámogatva fűtött üvegházunk, de féltünk most, rögtön egy újabb beruházástól. Féltünk, hogy az elhúzódó válság miatt nehéz anyagi helyzetbe kerülünk, pedig igazából most van itt az ideje! A napelemesrendszerek.info oldal meggyőzött, hogy mindenben támaszkodhatunk rájuk, és egyben nagyszerű napelem árkalkulátor is az oldal. Az árak most tűnnek számomra ideálisnak. Kilowattra lebontva leírják itt, hogy melyik rendszer kábé kinek jó és milyen végösszeggel kalkulálhatunk. Legalábbis hozzávetőlegesen, de már az is jóval, sokkal több, mint a semmi. Máshol előfordul, hogy csak hosszas egyeztetés után mondanak bármit, itt pedig a számok alapján mindenhol van egy körülbelüli árfekvés. Ezt a fenti linken legörgetve az oldal alján tehetjük meg legkönnyebben. Cikkeink -> Napelem árak -> aztán ott vannak a “kW-ok”… Ezt keressük, ha az árak érdekelnek! Mindegyik cikkben van tehát egy-egy forintosított alsó és felső összeghatár.

Azt is megértem persze, hogy sokhelyütt azért félnek előre nyilatkozni, hogy mibe fog kerülni az egész a beruházónak, mert tényleg sok mindenen múlik. Ezt is mind leírják, itt is. De a felgyülemlett tapasztalat elehetőséget ad már arra, hogy előre tájékoztassanak.

A napelemesrendszerek.info oldalon menüpontról menüpontra azt is átolvashatjuk, hogy jutunk el a nulláról oda, hogy saját napelemrendszer birtoklói legyünk. Mármint milyen munka- és egyéb fázisok vannak, hogy aztán megváltozzon az életünk, a végére. Ez több dolgot jelent egyszerre: fogyasztókból termelőkké lenni – ez az egyik lényeges eleme. Ez nem kevés változás ténylegesen: lesz egy saját termelő rendszerünk, amivel nem leszünk kiszolgáltattak az áramszolgáltatónak, legalábbis nem teljes mértékben (ha kisebb rendszert építünk, néha kell vennünk még áramot). A függetlenség nagy részben adott, napsütéses időszakokban pedig, ha olyan kapacitású rendszerünk lesz, még túl is termelhetünk, ami hálózatra csatolt rendszer esetén már bevételt jelent a háztartásnak.
Visszatérve a menüpontról menüpontra való haladáshoz még egy kicsikét: az általánosabb tájékoztató után, amiből sokat megtanulhatunk a napelemek működéséről, a “Felmérés” menüpontra kattintva leírják, mit kell figyelembe venni, mit vizsgálnak a helyszíni felmérés során az embereik, aminek alapján sok dolog eldől: lehet-e és milyen napelem-rendszerünk lehet, hová alkalmas telepíteni azt helyileg, és mekkorát. Tehát elolvashatjuk, előre, hogy mire lesznek kíváncsiak a szakemberek, ami az első élő aktus az egész folyamat során, amikor lesz alkalmunk találkozni velük. Sokaknak ez fontos, nagy eséllyel ők fognak dolgozni nálunk majd, így feltehetjük közvetlenül a kérdéseinket, és meggyőződhetünk a szakértelmükről. Illetve latolgathatjuk már nélkülük is, hogy hogyan fog kinézni az egész. Viszont a lényeget újfent hangsúlyoznám, mégpedig a szakértelmet. A napelemesrendszerek.info esetében ilyesmire még nem volt panasz, de ettől még, hogy maga is megértse a lényeget, az mindenkinek fontos. Ma már sok a jó szakember, noha ez még mindig egy kicsit egyedibb terület a többinél, így fontos a tapasztalt szerelő és tervező gárda.

Nem mintha a legtöbb bajlódást az okozná, hogy valakik szerelnek majd nálunk. Az említett társaság partnerei gyorsan, és kicsit sem körülményeskedve, profin dolgoznak. Ha beszélhetünk egyáltalán “bajlódásról”, az inkább az engedélyeztetés és a bürokrácia egyéb részeinek a területe lesz, de az is inkább hosszadalmas, mintsem bonyolult. Ez már a “Tervezés” részre tartozik az oldalon, ahol újfent alapos tájékoztatáson rághatjuk át magunkat, és még inkább megérthetjük, hogy áll össze a rendszer. Rendszerből márpedig több fajta van, természetesen. Az igazán különleges rendszernek nekem a szigetüzemű rendszer tűnt, ami pont az ellenkezője az imént általam már említettnek, ami a hálózatra volt rákötve ugyebár. A szigetüzemű viszont a megtermelt felesleget akkumulátorokba juttatja, nem az áramszolgáltatóhoz. Ezek az akksik is tudják biztosítani a későbbi ellátást. Ilyen szisztéma esetén nincs lehetőség a helyi áramszolgáltatóra támaszkodni, de az oldalon tényleg mindentől leírják az előnyöket és a hátrányokat, így erről is megérthetünk mindent. Ezután jön maga a “Telepítés”, az oldal logikája szerint is, meg amúgy is, a valódi folyamat során is ez kell következzen. Nem győzöm ismételni: ne ettől féljünk, kevés időt fog igénybe venni a furás, csavarozás, és velük flottul fog menni ez a része, várhatóan.

Írtam már az előbb arról, hogy mi pontosan mire szeretnénk bővítést, hogy ne kelljen még horribilisebb áramszámlával bajlódnunk, mint most. Az üvegház, a szüleim előző otthonában, eddig is a miénk volt, így fizettük a hozzá kapcsolódó rezsit. A lakóház-rész pedig szintén hatalmas, így röviden és tömören: mi csak némi függetlenséget szeretnénk. Egyszeri beruházás, és megrövidül a villanyszámla, majd már csak akkor kell kalkulálnunk többletköltséggel, ha bizonyos időszakokban a szokásosnál kevesebbet termelnénk. De nekünk ez nagyon kell, mert nem csak a lakóterünk igényel fűtést.

A napelemesrendszerek.info oldalon van egy “Fűtés napelemmel” cikkoldal is. Ezt javaslom mindenkinek, aki hasonló dolgokkal foglalkozik netán, mint mi. Ott található ez az oldalon, ahol a fent említett napelem árkalkulátor-szerűség is (baloldalon lent), és alapos, informatív ez is, mint minden egyéb a site-on. Nem kell feltétlenül üvegházra gondolni, ha saját, házi fűtőrendszerünket kötnénk össze a napelemekkel, az is teljesen kivitelezhetőnek tűnik. Újabb érv tehát a technológia mellett… A fűtési szezonban jelentkező, megugró rezsiköltségeket tök jól redukálhatjuk így is. Fontos persze, hogy előre jelezzük a megvalósításon dolgozó kivitelezőnek, hogy ez a pontos célja a napelem-szerelésnek, de a napelemesrendszerek.info partnereinél könnyen fognak ilyen specifikumokra is jó megoldást találni.

Tehát, ha szeretnénk egy jó kivitelező partnert vagy egyszerűen csak tájékozódni akarunk a technológiáról, esetleg egy hozzávetőlegesen pontos, előzetes napelem árkalkulátort keresünk, mert még nem döntöttük el, hogy felvegyük-e bárkivel a kapcsolatot, aki konkrét árajánlatot tud adni, akkor a legjobb megoldás napelem-ügyben a napelemesrendszerek.info.